Hier moet je op letten bij het kopen van je eerste horloge

Er komt een dag dat je besluit jezelf er ook aan te gaan wagen: het kopen van een horloge. Om jezelf te belonen voor het harde werken, omdat je iets te vieren hebt of gewoon omdat het kan. Het is dan natuurlijk wel zaak dat je goed op de hoogte bent van alle verschillende soorten horloges. 

Het uurwerk
Het uurwerk is het mechanisme binnen in het horloge, oftewel de motor. In moderne horloges kun je onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld een quartz, hiervoor wordt een oscillator gebruikt. Deze wordt geregeld door een stuk kwarts en aangedreven door een batterij. Over het algemeen zijn deze horloges goedkoop te maken en extreem nauwkeurig. De echte horloge liefhebbers gaan voor een automatisch horloge. Een automatisch kaliber drijft, met behulp van het bewegen van de arm en pols van de drager, de hoofdveer aan. Deze zorgt er op zijn beurt weer voor dat het horloge blijft lopen. Ondanks dat deze soort gezien wordt als de échte horloges, zijn ze vaak niet zo precies als de quartz.

De reden dat toch veel mannen voor een automatisch horloge kiezen is dezelfde reden dat sommige mannen liever voor een klassieke Jaguar gaan dan voor een nieuw model Toyota. Het gaat er niet om wat een product doet, maar hoe hij het doet. Zo is één van de mooie dingen aan een automatisch horloge, de secondewijzer die in een vloeiende beweging voortgaat.

wKAeY7B

De types
Voor elke gelegenheid is er natuurlijk een ander horloge. Dit zijn de 5 belangrijkste soorten!

Het duik horloge
Dit horloge is gemaakt om diep onderwater te kunnen functioneren. Deze variant is te herkennen aan zijn robuuste constructie, lichtgevende wijzerplaat en een lunette dat in één richting kan draaien. Deze rand zit rond het horlogeglas geklemd en kan dienen om de resterende duiktijd aan te geven. Het duikhorloge is een veelzijdige keuze waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

Omega-diving-rock-body-copy

Het geklede horloge
Dit horloge heeft het meeste weg van een sieraad. Dit item wordt vaak onderschat, omdat hij niet heel opzichtig is. Het horloge heeft Romeinse cijfers, een eenvoudig uiterlijk en vrijwel geen versieringen. Vaak heeft het een leren riem en is de klok superdun, zodat hij ongemerkt onder een manchet kan verdwijnen. Daarnaast wordt het horloge vaak gemaakt van edelmetaal.

Blancpain-Ultra-Slim-body-copy

Het pilotenhorloge
Oorspronkelijk werden deze horloges gemaakt voor piloten, maar nog steeds maken ze een groot onderdeel uit van de markt. Naast een lunette en rekenliniaal bevat dit soort vaak vernuftige functies die allerlei informatie weergeven voor piloten. Deze worden nu niet meer veel gebruikt, maar vóór de elektronische navigatie waren deze van uiterst belang. De meeste horloges van dit soort hebben een zwarte wijzerplaat met lichtgevende wijzers en getallen.

Longines-4-Hours-Single-Push-Piece-Chronograph-body-copy

Het race horloge
Motorsport heeft, net zoals vliegen en duiken, een mannelijke glamour dat het aantrekkelijk product maakt voor zowel fabrikant als consument. Race horloges hebben extra’s zoals een stopwatch, sommigen zijn zelfs voorzien van een snelheidsmeter. Dit soort is vaak te herkennen aan de knoppen aan de zijkant.

Tag-Heuer-Formula-1-Calibre-16-Chronograph-44mm-body-copy copy

Het minimalistische horloge
Minimalisme is populair, zo ook minimalistische horloges. Deze modellen zijn geïnspireerd op de Bauhaus-stijl en zijn zo eenvoudig mogelijk. Vaak zijn het Quartz-horloges, waardoor ze ook goed betaalbaar zijn. De minimalist is strak en tijdloos, wat hem ontzettend draagbaar maakt.

Montblanc-Meisterstuck-Heritage-Date-Automatic-body-copy

De prijs
De prijzen van horloges kunnen enorm verschillen: de één gaat voor €200 de deur uit, de ander voor €15.000. Dit verschil is afhankelijk van meerdere factoren: het materiaal, de duur van de productie en natuurlijk het merk achter het horloge. Zoals eerder gezegd zijn quartz horloges vaak het goedkoopst. De automatische horloges zijn vaak duurder, onder andere omdat ze vaak per merk geproduceerd en veelal getest worden. Vaak worden deze horloges ook van betere materialen gemaakt, wat de prijs nog meer verhoogt.

Heb je het juiste horloge gevonden, maar zoek je er nu nog een gepaste outfit bij? Neem contact op met je personal shopper of meld je aan bij The Cloakroom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s