Maak Jij Deze 6 Fouten Tijdens Het Scheren?

scheren - de 6 meest gemaakte fouten door mannen

Naast de populariteit van de volle baard in de laatste jaren zien we dat een andere trend wat betreft gezichtshaar aan een comeback bezig is: de clean shave.

Steeds meer mannen kiezen ervoor hun baard of stubble in te ruilen voor een gladde huid. Maar bij deze trend liggen wondjes en huidirritatie op de loer.

Hoe zorg je er thuis nou voor dat je het gladste resultaat krijgt?

We hebben zes veel gemaakte fouten op een rijtje gezet, en geven je tips om ervoor te zorgen dat je die fouten in de toekomst vermijdt. Zo scheer je je huid zo glad mogelijk!

1. Scheren zonder eerst je huid te reinigen

Voor een mooie shave zonder wondjes is het belangrijk dat je met een schone huid begint. Het is het slimst om je ’s ochtends te scheren, omdat je huid dan een paar uurtjes rust heeft kunnen pakken, en dus wat meer relaxed is dan ’s avonds na een lange dag.

Spring je ’s ochtends graag even onder de douche? Bewaar het scheren dan voor daarna. ’s Nachts zwelt je huid op, en onder de douche kan hij tot rust komen, en kan je je gezicht goed schoonmaken voordat je begint met scheren. De warme stoom en het water van de douche zorgen ervoor dat je huid soepeler wordt, en je gezichtshaar zachter.

Douche je juist graag ’s avonds om in de ochtend tijd te besparen? Zorg er dan toch voor dat je je huid voor de scheerbeurt grondig wast. Dat kan je doen met een face wash en warm water. Let er echter wel op dat je je gezicht niet met te heet water wast, want dan droogt je huid juist uit en krijg je eerder schilfers, uitslag en wondjes bij het scheren.

Het is ook slim om één keer in de zo veel tijd je huid extra goed schoon te maken met een scrub. Dit zorgt ervoor dat je dode huidcellen worden verwijderd, en daardoor zul je minder snel last krijgen van ingegroeide haren. We weten allemaal wat een pain in the ass die kunnen zijn.

2. Haastige spoed is zelden goed

Is het gisteravond iets te laat geworden en heb je je verslapen?

Tenzij je stoppels écht niet meer kunnen is het beter om je niet te scheren dan om gehaast maar snel een mesje over je gezicht te halen. Je hebt de meeste kans op uitslag en wondjes als je met snelle, lange halen over je gezicht gaat. Een goede slogan als het op scheren aankomt is dus: langzaam en kort! Maak korte, zorgvuldige bewegingen over het gezicht heen, en je zult zien dat je veel sneller het gewenste resultaat zult krijgen.

Veel mannen denken dat ze een gladdere shave krijgen door meer druk op het mesje te zetten. Maar moderne scheermesjes zijn juist zo ontworpen dat ze met relatief weinig druk de haren zo dicht mogelijk bij het gezicht af kunnen snijden. Extra hard op het mesje duwen zorgt er alleen maar voor dat je sneller wondjes krijgt, en dat die wondjes ook nog eens lekker diep worden. Je moet net genoeg druk uitoefenen dat het scheermes in contact staat met je huid, en vervolgens het mesje het werk laten doen.

Spoel na elke ‘haal’ je mesje af onder de kraan. Zo hou je je scheermesje goed nat, en, misschien nog wel belangrijker, goed schoon. Als er nog losse haartjes en restjes scheerschuim aan het mesje vastzitten als je met een nieuwe strook begint, zal je shave minder glad zijn en loop je meer kans op wondjes.

3. Scheren met het verkeerde product

Er zijn tegenwoordig zo veel scheerproducten op de markt dat het moeilijk kan zijn om er eentje te kiezen dat geschikt is voor jou. Veel mannen zijn geneigd om maar te kopen wat er die week toevallig in de aanbieding is, maar het is slimmer om één product te vinden dat voor jou het beste werkt, en dan te proberen om steeds datzelfde product te gebruiken.

Natuurlijk moet je in het begin misschien een paar dingen uitproberen, maar als je er eenmaal achter bent welk product jij het fijnst vindt, is het voor je huid beter om dat product te blijven gebruiken. De huid van je gezicht is gevoelig, en te veel verschillende producten zullen vaak averechts werken.

Scheergel is veruit het meest populaire product, en het zorgt ervoor dat je huid tijdens het scheren goed gehydrateerd blijft. Sommige scheergels zijn doorzichtig, zodat je makkelijk kunt zien waar je bent gebleven en geen stukken overslaat.

Scheerschuim is bedoeld voor een snelle shave. Bij scheergel en scheerzeep moet je met een kwast of met je handen schuim maken, maar bij scheerschuim (de naam zegt het natuurlijk al) komt het kant en klaar uit de fles. Scheerschuim, en dan vooral de goedkopere varianten, kan er echter voor zorgen dat je huid uitdroogt, dus als je huid snel droog of geïrriteerd raakt kun je beter kiezen voor een ander product. Als je een vettige huid hebt is scheerschuim juist wel geschikt.

Ga je voor een good old-fashioned scheerbeurt, dan gebruik je scheerzeep. Scheerzeep is hard en zit meestal in een bakje. Je brengt het aan door een scheerkwast een beetje nat te maken en daarmee in het bakje schuim te maken, dat je vervolgens aanbrengt op je gezicht. Scheercrème is de zachte variant van scheerzeep. Hoewel je scheercrème met je handen op je gezicht kunt aanbrengen, is het het best te gebruiken met een scheerkwast. Door een kwast te gebruiken zorg je ervoor dat je alle hoeken van je gezicht met de zeep bedekt, en dat je scheerproduct beter schuimt.

En dan is er nog scheerolie. Veel mannen zijn een beetje huiverig voor het gebruik van scheerolie, omdat ze denken dat ze er een vette huid van krijgen. Als je er echter voor zorgt dat je niet meer dan een paar druppeltjes olie per keer gebruikt, moet dat geen probleem zijn. Scheerolie is heel geschikt voor mannen met een gevoelige huid.

Welk scheerproduct je ook kiest, voor allen geldt: breng het op je gezicht aan met draaiende bewegingen. Je baardhaar groeit namelijk alle kanten op, en zo zorg je ervoor dat je alle haartjes als het ware omhoog ‘duwt’, waardoor je ze makkelijker kan bereiken met je scheermes.

4. Tegen de haargroei in scheren

Ah, het eeuwenoude debat: scheer je nou het beste met de haargroei mee of er tegenin? Iedere methode heeft zijn aanhangers, maar wij zijn supporter van de met-de-haargroei-mee-beweging. Hoewel je misschien een gladder resultaat krijgt als je tegen de haargroei in scheert, heb je op die manier ook veel meer kans op huidirritaties en ingegroeide haren, omdat je door tegen de haargroei in te scheren je haarzakjes kunt beschadigen. Je huid kan nog zo glad geschoren zijn, als je rondloopt met allemaal rode bulten op je gezicht heb je er nog niks aan.

Gebruik tijdens het scheren ook vooral allebei je handen. Met de ene hand trek je de huid van je gezicht strak, zodat je met je andere hand goed over je gezicht heen kan gaan, en het risico op wondjes kleiner wordt.

De haartjes rondom je lippen zijn meestal het stugst. Wil je er toch voor zorgen dat je ook deze haren zo goed mogelijk verwijdert, zorg er dan voor dat je ze voor het laatst bewaart. Begin bij je hals en je wangen, waar de haren het zachtst zijn en dus het makkelijkst verwijderd kunnen worden. Tegen de tijd dat je bij het haar rondom je lippen bent aangekomen, zijn deze een stuk zachter geworden doordat het scheerproduct langere tijd heeft kunnen intrekken. Als je deze stugge haartjes als laatste doet zal je zien dat je een veel gladder resultaat krijgt.

Als je klaar bent met je scheerbeurt, spoel je je gezicht af met koud water. Om latere huidirritaties te voorkomen is het verstandig om je net geschoren en dus nog gevoelige gezicht in te smeren met een aftershave balsem of crème.

Pas echter op met de traditionele vloeibare aftershave: deze bevat vaak veel alcohol, wat ervoor zorgt dat je gezicht juist uitdroogt. Een balsem of crème doet precies het tegenovergestelde: het brengt vocht in waardoor je huid soepel blijft.

5. Te vaak scheren

Hoewel het verleidelijk is om elke ochtend weer je stoppels te verwijderen, is het niet slim om jezelf elke dag te scheren. Hoewel het misschien een noodzakelijk kwaad is, wordt de huid van je gezicht er niet bepaald vrolijk van om elke dag weer te worden toegetakeld met een scherp mes.

Probeer eens in de twee of drie dagen te scheren, zodat je huid tussen de scheerbeurten in goed tot rust kan komen. Zo voorkom je huidirritaties en ingegroeide haren. Groeit je gezichtshaar nu echt heel snel en moet je op je werk toch elke dag weer netjes glad geschoren zijn? Probeer dan tenminste in het weekend één of twee dagen rust te nemen.

Merk je dat je toch vaak een geïrriteerde huid hebt als je je ’s ochtends hebt geschoren? Dan kun je ook proberen om eens in de avond te scheren. Zo krijgt je huid juist na het scheren tijdens de nacht extra rust. Je zult zien dat de rode bultjes wegtrekken als je dit een paar keer achter elkaar doet, zodat je daarna weer kunt beginnen met ’s ochtends scheren.

6. Scheren met een bot mesje

Onze laatste tip is misschien wel de meest belangrijke van allemaal: scheer alsjeblieft nooit, maar dan ook echt nooit met een bot scheermes. Al koop je altijd alleen maar de allerbeste mesjes van het allerduurste merk, als je ze bot laat worden maakt de kwaliteit niet meer uit.

Het klinkt misschien als een no-brainer, maar we zeggen het nog maar een keer: scheren met een bot mes is the way to go als je heel erg van wondjes en rode bultjes op je gezicht houdt.
Zo gauw je voelt dat je mesje niet meer zo soepel over je gezicht glijdt als het zou moeten, moet je het vervangen. ‘Ach, één keer scheren met dit mesje kan nog wel’ is de grootste fout die je als man kunt begaan. Nee, één keer scheren met dit mesje is echt af te raden. Geloof ons nou maar – you’ll regret it later.

Bij iedere scheerbeurt liggen deze 6 veelgemaakte fouten in een klein hoekje. Maar als je onze tips goed onthoudt, moet het een fluitje van een cent zijn om jouw huid zo glad mogelijk te scheren zonder irritaties en wondjes te veroorzaken.

Heb jij nog meer tips voor een extra gladde shave? Laat het ons weten!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van de juiste kleding?

Klik dan hier om je te laten kleden door één van onze personal shoppers!

Deel dit met je vrienden:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s