De Toren van David in Caracas

tower-of-david-caracas-abandoned-skyscraper-iwan-baan-6

El Torre de David, een toren met 45 verdiepingen in het centrum van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Het vormt het monument voor de verlammende bankencrisis van het land en de armoede die hiermee gemoeid gaat voor een groot deel van de bevolking.

El Torre de David is de thuisbasis van meer dan 3.000 krakers, veel van de 45 verdiepingen zijn volledig open en de wind, regen, etc giert er dan ook doorheen. De toren wordt geregeerd door een voormalige gevangene die ooit de reputatie van een gewelddadige crimineel had.  De toren van David is de grootste van de Venezolaanse hoofdstad leegstaande gebouwen ten gevolge van de crisis. Hij is vernoemd naar de bankier die grote plannen had om van deze toren het financieel hart van Venezuela te maken, David Brillembourg. Hij overleed echter in 1993 voordat de toren ook maar half af was. Kort daarna brak de crisis uit en al snel werd het verlaten gebouw overgenomen door krakers. Inmiddels zijn 28 verdiepingen bewoond en wordt er elke dag werk verzet om het leven in de toren aangenamer te maken. Veel verdiepingen hebben al elektriciteit en internet. Stromend water is alleen beschikbaar tot de vijfde verdieping. De bovenliggende verdiepingen halen water met de hand, dit gebeurd elke zondag door alle mannen tussen 14 en 60 jaar.  

tower-of-david-caracas-abandoned-skyscraper-iwan-baan-2
tower-of-david-caracas-abandoned-skyscraper-iwan-baan-1
Torre-David
tod-73

In de afgelopen 8 jaar is het langzaam opnieuw bevolkt door mensen die samen proberen een hechte gemeenschap te vormen. Tot 2012 hebben 750 gezinnen hun intrek genomen in de toren en dit aantal stijgt nog elke dag. Het gebouw is compleet met een eigen infrastructuur en economie, bewoners betalen geld voor elektriciteit en stromend water en er zijn zelfs winkels, een kerk en een fitnessruimte.

Elke verdieping heeft een “coördinator” om de dag tot dag problemen aan te pakken en stuurt een afgevaardigde naar het algemeen bestuur die grotere problemen beslist. Voordat je je intrek in de toren mag nemen, heb je een proeftijd van drie maanden. Deze breng je door in een tent op de begane grond en indien je geen drugs gebruikt, niet gewelddadig bent en de gemeenschap je accepteert krijg je een eigen plek in de toren. Op deze manier probeert het bestuur de gemeenschap veilig te houden.

Skyscraper Squatters of Caracas, Venezuela
Skyscraper Squatters of Caracas, Venezuela
big_340759_5991_DO1104160101
2014-04-02T122012Z_1702053854_GM1EA420Q7R01_RTRMADP_3_VENEZUELA-SLUM
Gabriel Rivas, 30 works out at a balcony at the 28th floor of the skycraper known as "Tower of david" in Caracas
Adriana Gutierrez and her son Carlos Adrian watches TV on their bed at their 24th's floor apartment inside the "Tower of david" in Caracas

Voor velen is de toren een toevluchtsoord om te ontkomen aan al het geweld en de chaos van Caracas. Caracas heeft namelijk ’s werelds derde hoogste jaarlijkse aantal moorden, met 109 moorden per 100.000 mensen en is de thuisbasis van grote, uitgestrekte sloppenwijken. Petare in het oosten van de stad, waar twee miljoen mensen wonen, is de grootste sloppenwijk van Latijns-Amerika. Vergeleken met die wijken is de Toren van David, die door de overheid officieel is toegestaan een ware oase.

Bekijk hieronder ook de 7 minuten durende documentaire over het leven in El Torre de David.

Een gedachte over “De Toren van David in Caracas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s