Calcio Storico Fiorentino is niet voor watjes

Calcio_Bep24

Wij Europeanen zijn dol op voetbal, maar afgaande op een veelvuldig jankende Christiano Ronaldo is deze sport voor sommigen al heftig genoeg. De meer volwassen en ruigere jongens gaan lekker rugbyen maar voor een enkeling geeft zelfs dit geen voldoening. In Florence is er een soort combinatie die al eeuwenlang gespeeld wordt. Sinds de 17e eeuw kwam deze vorm van sport echt in opkomst en sinds 1930 wordt het erkent als officiële sport in Italië. We hebben het over “Calcio Storico Fiorentino” en dit is een gezellige mix tussen American Football, voetbal, rugby, MMA en Greco-Romeins worstelen.

Calcio Storico Fiorentino stamt uit de tijd van de Grieken en de Romeinen, de Grieken speelden een soortgelijke variant en de Romeinen namen dit over en gebruikten het als een trainingsmethode voor hun legers. Het idee was twee even genummerde teams tegenover elkaar te zetten met een bal op een zandvlak, het doel was die bal aan de andere kant van het veld te krijgen met alle middelen mogelijk.

Vanaf 1490 won Calcio Storico Fiorentino populariteit bij het gewone volk en al snel schoten de teams als paddenstoelen uit de grond, met namen van grote Italiaanse oppermachten en notabele families uit Florence. Sinds de 20e eeuw, precies vanaf 4 mei 1930 toen Alessandro Pavolini het eerste toernooi organiseerde tussen de vier delen van de stad met teams verkleed in historische kostuums, is Calcio Fiorentino het belangrijkste sportevenement in Florence.

 

“…met ‘by any means’ bedoelen we alles, behalve suckerpunches en kicks tegen het hoofd…”

 

De huidige regels van Calcio Fiorentino zijn vrij simpel. Wedstrijden duren 50 minuten en worden gespeeld op een veld bedekt met zand. Het veld is twee keer zo lang als dat het breed is met aan weersuiteinden een net over de gehele breedte van het veld dat fungeert als doel. Elk team bestaat uit 27 spelers zonder vervangers. Er zijn: vier Datori Indietro (keepers), 3 Datori Innanzi (backs), 5 Sconciatori (halfbacks), 15 Innanzi o Corridori (spitsen). De “Capitan” en “Alfiere” zitten in een tent in het midden van het goal en begeleiden de wedstrijd van hieruit. Dan heb je nog de “Giudice Arbitro” en 6 “Segnalinee” die als scheidsrechters fungeren in samenwerking met de “Giudice Commissario” en boven iedereen als ultieme decision maker staat de “Maestro di Campo”. Hij zorgt ervoor dat het soepel loopt, grijpt in bij het herstellen van de orde en wanneer er een massale vechtpartij uitbreekt.

De wedstrijd begint officieel wanneer de “Pallaio” de bal op de middenlijn in het veld gooit gevolgd door het afvuren van een kanon. Vanaf dit moment proberen spelers by any means necessary de bal in het goal van de tegenpartij te krijgen. En by any means necessary bedoelen we alles behalve suckerpunches en kicks tegen het hoofd.

Per jaar worden er in de derde week van juni drie wedstrijden gespeeld in het “Piazza Santa Croce” in Florence. Elk team vertegenwoordigd een gedeelte van de stad: Santa Croce (Azzurri/Blauw), Santa Maria Novella (Rossi/Rood), Santo Spirito (Bianchi/Wit) en San Giovanni (Verdi/Groen). Na het spelen van elkaar in twee openingswedstrijden, gaan de twee overall winnaars naar de finale die elk jaar plaatsvindt op 24 juni.

Bekijk hieronder de foto’s en beelden van vorige edities.

1340579139-calcio-fiorentino-final-match-florence_1297412
storico03
gggfd20110228170016918
bep4269elab

Een korte ‘promo’ met beelden van het toernooi van vorig jaar. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s