De waanzinnige sport prestaties van James Cracknell

Velen hebben geen idee wie James Cracknell is, wij kennen hem al een tijdje en hij is voor ons een groot voorbeeld op scportgebied. James is met twee gouden Olympische medailles en zes wereldkampioenschappen op zak één van Groot Brittanië’s meest succesvolle atleten allertijden. Zijn epische roeifinales op de Spelen van 2000 in Sydney en 2004 in Athene zijn tot de dag van vandaag twee van de meest bekeken sport wedstrijden in GB’s geschiedenis. Het is alleen na zijn 13 jarige carrière dat James zich begon te onderscheiden als een fenomenaal sportman, atleet en avonturier.

media-54067-193929-1

Getrouwd met journaliste Beverley Turner en vader van drie kinderen is James naast zijn ongelofelijke sportprestaties vooral ambassadeur voor Adidas en BMW en motivational speaker op evenementen, congressen en diners. Enkele van zijn verbazingwekkende prestaties als atleet bevatten onder andere het oversteken van de Atlantische Oceaan in een roeiboot samen met voormalig Olympisch roeimaatje Ben Fogle. In 49 dagen arriveerden zij als eersten in Antigua. Bij terugkomst schreven zij een boek over hun ervaringen, “The Crossing”  en BBC zond op hun beurt de bekroonde documentaire “Trough Hell and High Water” uit. Tijdens deze race zamelden de twee geld in voor “Children in Need”, James werd naar aanleiding hiervan gevraagd door de BBC voor een nieuw avontuur: Roeien over het Engelse Kanaal, fietsen in Frankrijk (inc. etappe van de Tour de Franse) en de straat van Gibraltar zwemmend oversteken. Bij dit alles werd hij vergezeld door de comedian David Williams en samen haalden zij meer dan 340.000 pond op.

In 2008 had James het wilde idee opgevat samen met zijn buddy Ben Fogle mee te doen aan hun taaiste wedstrijd tot dan toe: The Amundsen Omega 3 South Pole Race. Ondanks stevige frost-bite, geïnfecteerde blaren, dramatisch gewichtsverlies, uitputting en longontsteking finishten de twee na 473,6 mijl als tweede achter twee Noren. Ook over deze indrukwekkende ervaring schreven de twee een boek: “Race to the Pole”.

image-1-for-we-love-telly-31-03-11-gallery-187106781-119415-1024x681

Waar menig atleet wel genoeg zou hebben van al deze extremen werd James getriggerd om een nieuwe challenge aan te gaan. Een race van L.A. naar New York op de fiets, te voet, zwemmend en roeiend. Tijdens deze trip raakte James levensgevaarlijk gewond toen hij ’s nachts in Arizona van achteren door een vrachtwagen werd aangereden. Maar na een 6 maanden durende revalidatie zat hij alweer op zijn vertrouwde fiets om de de koudste race op aarde, de Yukon Arctic Ultra, als tweede net achter Alan Sheldon te voltooien.

In 2010 deed James mee aan de Marathon des Sables. James had zich voor de lol opgegeven om vijf dagen lang 250 kilometer te rennen in de Sahara. Discovery Channel besloot dat dit wederom een knaller van een documentaire zou opleveren en stuurde een filmploeg mee. Hij wilde perse in de top 50 finishen en als James iets wil dan doet hij dat. Hij werd voor gek verklaard door vrienden en oud deelnemers, maar James flikte het om als 12de te eindigen, de hoogst geplaatste Brit in de geschiedenis van de Marathon des Sables.

Dus, voor degene die deelnemen aan de Dam tot Damloop in september en er halverwege een beetje doorheen zitten, denk dan heel even aan James Cracknell en tot welke bizarre en fantastische prestaties het menselijk lichaam in staat is.

Deze één uur durende documentaire laat zien tot wat voor ongelooflijke prestaties James Cracknell in staat is. Zie vanaf minuut 50 hoe diep James kan gaan en hoe hij eraan toe is na een 80 kilometer lange etappe door de Sahara.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s