4 stijltips voor jouw sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Goed voorbereiden is een must maar minstens zo belangrijk is je outfit. Een pak is raadzaam, maar niet voor elke functie vereist. Draag je tijdens je nieuwe functie geen pak, dan hoeft dit ook niet perse tijdens je sollicitatiegesprek. Een verzorgd voorkomen d.m.v. een overhemd en nette schoenen is daarentegen wel aan te raden. 

Het pak wat je tijdens je sollicitatie draagt dient alles te doen behalve opvallen. Hieronder een paar tips die jou en jouw pak aan die nieuwe baan kunnen helpen!

1 Kleur

Bij het kiezen van de kleur van je pak is het raadzaam om voor grijs of blauw te gaan. Toegankelijke kleuren die goed combineren. Zwart is vaak hard en geeft een  minder vriendelijke uitstraling dan blauw en grijs. Bij voorkeur draag je een twee-knoops pak. Dit is de standaard, één of drie-knoops pakken zijn een aanvulling op je bestaande garderobe. Dit geld ook voor streepjes of andere motieven, deze kunnen prima naast je basic blauwe of grijze pak. Maar voor nu is een effen pak de beste keus.

2 Prijs

Een pak heb je in alle maten, vormen maar ook prijzen. Zo haal je bij de C&A al een pak voor € 100,- of € 150,- echter is de kans op die baan daarmee wel gering aangezien je met een hobbezak van een pak aankomt zetten. Een schappelijke prijs voor een goed pak is rond de € 300,- a € 400,-. Hiervoor heb je zelfs al een op maat gemaakt pak waarmee je professioneel en verzorgd voor de dag komt bij jouw sollicitatie.

Bij je sollicitatie aankomen in een pak van €1.000,- is niet raadzaam, afhankelijk van de functie natuurlijk. Maar voor een starters functie bijvoorbeeld kun je hiermee de verkeerde indruk wekken. Mocht je de baan krijgen, dan kun je overwegen meer te investeren in een pak wat je op dagelijkse basis draagt.

3 Pasvorm

De pasvorm van een pak is cruciaal. Deze kan jou pak maken of kraken en je misschien zelfs jouw succes mede bepalen.

– Breng bij het aanschaffen van een jasje of pak een overhemd mee. Een blazer zit gewoonweg niet hetzelfde met alleen een t-shirt eronder.

– Één manier om te checken of je nieuwe blazer goed zit is als volgt: Doe je blazer aan, knoop de bovenste knoop dicht en leg je vuist tegen die knoop die je net hebt dicht gedaan. Als dit makkelijk gaat en je blazer niet trekt dan kun je een maat kleiner pakken. herhaal dit tot het niet meer gaat.

– Wat de pantalon betreft is het beter iets te groot te kopen dan te klein. Een te grote pantalon kun je namelijk nog laten innemen. Koop je je pak niet bij een winkel als Suitsupply, waar alle sop maat wordt gemaakt dan is het raadzaam nog even een expert naar jouw nieuwe pak te laten kijken en zo nodig aan te laten passen.

– De pantalon hoort net op je schoen te vallen, dus niet erop te liggen waardoor er een knik in de stof komt aan de voorkant van jouw pantalon.

Hieronder een visuele voorstelling van het bovenstaande.

right suit

4 Vermijd accessoires

Accessoires wil je bij een sollicitatie vermijden, deze lijden af. De enige accessoire die je zou kunnen toevoegen zijn sokken met bijvoorbeeld een motief. Het gaat bij jouw sollicitatie om het feit dat jij als persoon indruk maakt en niet met de creativiteit die je in je pak hebt gestoken. 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s